středa 20. listopadu 2013

Recenze: Tahle píseň ti změní život

Název: TAHLE PÍSEŇ TI ZMĚNÍ ŽIVOT
Autor: Leila Sales
Žánr: Young Adult
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 248
Rok vydání: 2013
Anotace: Elisa Dembowská si ve srovnání se svými vrstevníky odjakživa připadá jako mimoň. A pak se jednoho dne rozhodne, že udělá všechno pro to, aby se to změnilo. Celé prázdniny na sobě dře – čte správné časopisy, dívá se na správné seriály, dokonce si i zásadně obmění šatník, jen aby hned první den školy zjistila, že se snažila zbytečně. Že i kdyby na sobě pracovala sebevíc, nezmění to, jaká je uvnitř, a že to její spolužáci vždycky poznají a stejně se s ní nebudou kamarádit. Ale co s tím?

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


LovePřiznám se, na tuhle knížku jsem se těšila nevím jak dlouho. Už poprvé, co jsem ji viděla, věděla jsem, že je to ta pravá pro mě. Je to o hudbě a je v knize, moje dvě oblíbené věci v jednom. No ale musela jsem pak čekat minimálně měsíc a půl než mi konečně dorazila. V tu dobu jsem byla zrovna nemocná a díky ní se mi udělalo líp. Vážně, když jsem ji četla, úplně jsem zapomněla na nějakou stupidní rýmu. A u doktorky jsem si dokonce spletla měsíce. Zrovna tam byl květen a jak mi doktorka říkala, že jsem strašně od března vyrostla, nemohla jsem tomu uvěřit, protože jsem si myslela, že je květen.


Stručný děj
<3
Elisa se snaží zapadnout jak jen to jde. Celé léto si kupuje nové šaty, čte dívčí časopisy a školí se i jinými způsoby, aby prvního září zapadla. Jenže jen, co se posadí v autobuse zjistí, že její snaha byla na nic. Spolužáci ji prostě... ignorují. Jako vždycky. Elisa je tak zoufalá a tak smutná, až začne přemýšlet i o sebevraždě... Děj se posune o pár měsíců později. Seznámí se s Vicky a Pippou, které ji zavedou do Startu. Tam se seznámí s Charem, místním DJ-em. V tu chvíli objeví své poslání...

Postavy
Začnu Elisou. Ta byla podle mě skvělá. Hned v druhé kapitole jsem se o ní bála! Což svědčí o tom, jak jsme si ji oblíbila. Elisa je milá a občas má i fajn komentáře. Pak je tu Char. Můžu ho popsat jedním slovem: Kretén. Už od začátku se mi nějak nelíbil. Vytušila jsem, co je zač. Ups... už asi moc prozrazuji, co? No tak dál. Pak je tu Vicky. Moje druhá nejoblíbenější postava (hned po Elise). A Harry ♥ no coment... Ještě je třeba se zmínit o Pippě, ta mi přišla dost naivní, teda...

Místo
Celé se to odehrává v městečku v Americe. Možná se Elisa zmínila, jaká to je díra, ale nevnucovala to, jako třeba Ethan v nádherných bytostí. Ten pořád mlel o Gatlinu coby největší díře Ameriky. Pf.. ale kdyby byl u nás, to by mu to tam připadalo jako luxus. V naší pidi vesnici není nic! Jen hřiště a hájenka a možná i oběšenec vedle našeho baráku. Ale já si nestěžuji, mám to tu ráda.

Můj názor
Kniha byla tak poutavě napsaná, že jsem si i spletla měsíce! Tam je květen a u nás listopad. V ten den, kdy jsem to četla jsem byla u doktorky. Říkala mi, že jsem od března o vyšší šest cenťáků a já z toho byla v šoku, jelikož jsem si myslela, že je teprve květen! Ano, až tak je to poutavě napsáno. Říkám vám, to se čte samo! Začala jsem to číst kolem dvanácté hodiny a dočetla jsem to někdy kolem sedmé (já čtu celkem pomalu, ale i tak). Prostě jsem se nemohla odtrhnout, jak moc mě to bavilo. A to už se mi dlouhou dobu nestalo. Upřímně, myslím, že jsem tam nenašla žádnou vadu. Ani chyb tam moc nebylo a to mám právě na CooBoo ráda. Jde vidět, jak svou práci dělají pečlivě.

Hodnocení: 10/10 (prostě nemůžu jinak)

A co se týče obálky, ta je prostě dokonalá. Díky tomu jsem si knížky vůbec všimla.

Obálka: 10/10



4 komentáře:

Jaky je váš názor? :)