čtvrtek 27. března 2014

Recenze: Město z kostí


Název: Město z kostí

Autor: Cassandra Clare
Série: Město z kostí (Mortal Instruments)
Díl: 1.
Žánr: Fantasy
Nakladatelství: Knížní klub
Počet stran: 416
Anotace: První díl celosvětově velmi úspěšné šestidílné série americké autorky C. Clareové se konečně dočkal nového vydání. Tato strhující fantasy se stala předlohou pro fanoušky očekávaného filmového zpracování, které bude mít premiéru v ČR již v září letošního roku. Vydaný první díl s názvem „Město z kostí“ seznamuje čtenáře s osudy mladé hrdinky Clary Frayové. Její obyčejný život se nenávratně změní, když se v newyorském nočním klubu stane svědkem vraždy a při tom se setká s lovci stínů, bojovníky, kteří chrání lidský svět před zlými démony. Clary zjistí, že má zvláštní schopnosti a pochopí, že svět, v němž dosud žila, byl pouhým přeludem…


RunasStručný děj
Clary žije se svou matkou v New Yorku. Myslí si, že její život je normální. Jednoho dne ale se svým nejlepším kamarádem Simonem zamíří do klubu a tam je svědkem vraždy. Vraždy, kterou ale nikdo jiný nevidí. Touhle událostí se věci začnou měnit. Claryina matka zmizí a ji najde Jace, který je podle všeho lovec démonů. Clary se s ním vydá do Institutu, kde se snaží ostatním lovcům pomoct najít Pohár smrti. Proti nim však stojí mocný nepřítel... Valentýn...


Movie.Postavy
Clary je milá malá zrzka, co mi hned padla do noty. Clary není dokonalá a to se mi na ni líbí. Já totiž nemám ráda ty perfektní otravné hrdinky. Když má postava nějakou vadu, přijde mi prostě sympatičtější. To ale neplatí u mužských postav. Samozřejmě teď mluvím o Jacovi. Jace je hezký se skvělou postavou a hlavně vtipný. U téhle knihy jsem se nasmála hlavně kvůli němu.Bez něj by to nemělo tu jiskru. Pak je tu Isabela a Alec. Ty jsem ze začátku ráda neměla. Jenže čím víc jsem se začítala, tím víc mi byli sympatičtí. Takže jediná postava, kterou zrovna v lásce nemám je Simon. Toho bych klidně i z knížky vyškrtla.


An other version of me, Clary
Místo
Trochu mi vadilo, že když se kniha jmenuje Město z kostí, příběh se tam skoro neodehrál. Byli tam jen jednou a to na chvilku. Jinak ale bylo super, že se děj neodehrával pořád jen na jednom místě. Jednou byli v Institutu, pak u Magnuse, v upířím doupěti... no, radši nebudu prozrazovat! Zkrátka se člověk u toho ani nenudil, když pořád někde cestovali. Cassandra místa navíc barvitě popisovala (někdy až moc), takže jsem neměla problém si je představit. 




📖📚➰Můj názor
Když jsem zjistila, že kniha je z pohledu vypravěče, trochu jsme se zděsila. V takové situaci se většinou do knihy ani nezačtu. Tentokrát to však bylo jiné. Sice jsem s tím ze začátku měla problém, ale později už jsem ani nevnímala, z jakého pohledu to je. Abych to shrnula... Knížka mě naprosto uchvátila! Sice jsme nejdřív viděla film, ale většina scén byla stejně jinak a já jsme nemohla být víc než překvapená. Musím ale Cassandře vyčíst to její popisování. Podle mě ho bylo až moc. Někdy mě to začalo nudit, tak jsem to rychle přečetla, abych už byla dál. No, ale zas někomu se to může líbit. Na to, jak je knížka tlustá jsem ji přečetla celkem rychle. Stránky doslova ubývají pod rukama.


Hodnocení: 9,5/10

Obálka je fakt pěkná! Od písma po ty kosti. Nemohla jsem se na ni vynadívat. Problém ale je, že se knížka snadno zničí. Mě ji třeba půjčila kamarádka a ta už nebyla v dobrém stavu. Říkala, že se jí přebal s filmovým plakátem roztrhl (aby ne, byl taky z tenkého papíru) a přebal málem upadl! Musela jsem si dávat fakt pozor, abych to ještě víc nezničila...

Obálka: 9/10

Zdroj obálky: bux.cz
Doplňující obrázky: weheartit.com

4 komentáře:

  1. pěkná recenze, knihu jsem četla a líbila se mi, viděla jsem i film a momentálně se chystám na třetí díl série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. film jsem taky viděla a chystám se na recenzi :) jinak to ti závidím, já teprve budu číst druhý :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) Obálku to má krásnou, ale docela se toho bojím, protože YA není zrovna můj šálek kávy, ale třeba si to jednou taky přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdesi jsem četla, že to čtou i nenadšenci YA a protože prý film byl zaměřený na teenagery, tak neměl moc úspěch :) Myslím, že by se ti to určitě líbilo ;)

      Vymazat

Jaky je váš názor? :)